Voorbereiding Rijn-IJsselmarathon

Teamcaptain

Iedere ploeg heeft een captain die alles coördineert. Voor je de Rijn-IJsselmarathon kunt starten, moet je als ploeg aardig wat regelen. Je inschrijving bij de organisatie, bestuderen van de route, afspreken van wisselplekken en klaarmaken van de boot.

Hoe goed moet je kunnen roeien?

Enige ervaring en een goede voorbereiding zijn vereist. De Rijn-IJsselmarathon is een marathon voor C-boten en wherries. De etappes hebben een gemiddelde lengte van 10 km. Echter: de laatste etappe is 26 km (Europarcs Marina Strandbad tot Isala) met alleen een wissel in de boot mogelijk op 7 km voor het eindpunt (Gat van Stam). Zo lang moet je dus wel achter elkaar kunnen roeien.

Roeisnelheid

Op de Rijn hebben we stroom tegen, op de IJssel stroom mee. Dit heeft een grote invloed op de roeisnelheid. Voor het laatste nieuws over de weers- en wateromstandigheden kun je kijken bij het weerbericht op de homepage.
Maak zelf een inschatting of je eerder moet vertrekken, een ander boottype moet kiezen of misschien andere roeiers moet indelen bij veel stroom tegen om op tijd in de sluis en finish te zijn.
Wij raden met klem af de bemanning van een C4 en een C2 tijdens de tocht te laten wisselen tussen de beide boottypes, dat zorgt voor zoveel vertraging.

Wat moet er mee de boot in?

Als team moet je in ieder geval mee de boot in nemen:
► alle informatie die je op de dag zelf van de organisatie krijgt aangereikt;
► de mobiele telefoon waarvan het nummer bij inschrijving is doorgegeven;
► felgekleurde hesjes voor stuur en boeg;
► hoosblik of dweil;
► sleeplijn;
► pikhaak;
► drinken en proviand.

Inschrijftafel en captains meeting

Bij het aanmelden op de dag van de tocht staat er een aantal punten op de agenda. De noodnummers die mee de boot ingaan worden gecontroleerd zodat alle teams bereikbaar zijn voor de organisatie. Ieder team krijgt startnummers en een geplastificeerde routekaart. Tijdens de captains meeting zullen onder andere de vaarregels, wisselplaatsen, de sluis, en de overgang van Rijn naar IJssel worden besproken. Daarnaast is er de laatste informatie over de weers- en vaaromstandigheden.

Tips en suggesties

►Maak voldoende kilometers in de voorbereiding zodat de duurconditie goed is. Ook goed voor eelt en zitbillen.
►Probeer in elk geval één ervaren marathon roeier in je ploeg te hebben.
►Zorg voor genoeg wisselpunten in de planning, zodat je niet al te lange stukken hoeft te roeien.
►Als je nog niet eerder marathons hebt geroeid, doe het dan bij voorkeur in estafette.
►Controleer tijdig de boot waarin je gaat varen op manchetten van de riemen, voetenboorden, rolbankjes en slidings, riggers, moeren en bouten, landvast, geitenpen et cetera. Dan kun je eventueel met de materiaalcommissie de afstelling aanpassen.
►Zorg dat je goed uitgerust bent.
►Neem voldoende gemakkelijk verteerbaar eten en drinken mee.
►Tot slot: zorg voor lekkere catering voor onderweg (in de boot, op de fiets of in de auto).
Dan kan er niets meer mis gaan en haal je het gewoon!